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Characterization of pepper accessions using molecular markers linked to pungency and SSR Horticultura Brasileira
Jesus,Rafaela de; Santos,Gabriel do N; Piccin,Andressa S; Balsalobre,Thiago WA; Sala,Fernando C; Carneiro,Monalisa S.
ABSTRACT Peppers of the genus Capsicum are of great socioeconomic importance, being pungency trait their main attraction. Pungency characterization, genetic distance estimates and population structure analysis of the accessions belonging to germplasm banks are important for parent selection which allows to obtain superior progenies. Therefore, the aims of this study were: i) evaluate 81 accessions of the Capsicum spp. Germplasm Bank of Universidade Federal de São Carlos (BGC-UFSCar) with molecular markers linked to pungency; ii) estimate the genetic diversity among accessions of the BGC-UFSCar using microsatellite markers (SSR); and iii) evaluate the efficiency of these markers in the distinction among species of Capsicum spp. We noticed that pun11 and SNP...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum spp.; SSR; Germplasm; Dissimilarity; Polimorphism.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362019000200152
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Linhagens de coentro com pendoamento tardio sob dois sistemas de plantio Horticultura Brasileira
Maciel,Gabriel M; Costa,Cyro P; Sala,Fernando C.
O trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho agronômico de linhagens de coentro tolerantes ao pendoamento precoce em dois sistemas de plantio (semeadura direta e transplante de mudas). O experimento foi conduzido de junho a novembro de 2010. Foram avaliadas três linhagens de coentro (Guarani#1, Guarani#21 e Guarani#36), e a cultivar Verdão em delineamento experimental de blocos casualizados, com três repetições. Avaliou-se o número de folhas por planta (NF), massa verde do maço (MVM), rendimento de massa verde por m² (REND), período comercial suportado no campo (COM), ciclo em dias (CIC) e percentagem de pendoamento (PP). A PP foi avaliada nos dois sistemas de plantio aos 20, 40, 60, 80, 100 e 120 dias após semeadura (DAS). Ocorreram diferenças...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coriandrum sativum; Florescimento; Sistema de produção.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362012000400008
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Physicochemical characterization and sensory evaluation of lettuce cultivated in three growing systems Horticultura Brasileira
Fontana,Larissa; Rossi,Claudia A; Hubinger,Silviane Z; Ferreira,Marcos D; Spoto,Marta H F; Sala,Fernando C; Verruma-Bernardi,Marta R.
ABSTRACT There exists a growing demand and promising market for new lettuce varieties in Brazil. Cv. Brunella is an innovative lettuce variety which mixes crisp lettuce and head lettuce characteristics besides being adapted to the Brazilian growing conditions. The physicochemical and sensory quality of this lettuce, cultivated under different growing systems, was evaluated. The conventional planting and the hydroponic systems were carried out in the experimental area of the Universidade Federal de São Carlos, São Paulo State, Brazil and the organic system was done by certified organic producer in the municipality of Cordeirópolis. After harvesting, leaf area, leaf size, unit leaf area, fresh mass, mass loss, turgor pressure, instrumental color, pH, total...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactuca sativa; Organic cultivation; Hydroponics; Sensory.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000100020
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Reação de acessos de Capsicum e de progênies de cruzamentos interespecíficos a isolados de Colletotrichum acutatum Horticultura Brasileira
Pereira,Mônica JZ; Massola Junior,Nelson S; Sussel,Angelo AB; Sala,Fernando C; Costa,Cyro P da; Boiteux,Leonardo S.
A antracnose, causada por um complexo de espécies de Colletotrichum, é uma das doenças mais importantes de Capsicum em regiões tropicais e subtropicais. Fontes de resistência têm sido identificadas em programas de melhoramento conduzidos em diferentes continentes. No entanto, ainda são restritas as informações sobre a abrangência e estabilidade desta resistência aos diferentes isolados de espécies de Colletotrichum que compõem o complexo causador da antracnose em Capsicum. Foram avaliadas as reações de 129 acessos de espécies de Capsicum e de progênies derivadas de cruzamentos interespecíficos (C. annuum x C. chinense PBC 932) a cinco isolados de C. acutatum, em plântulas e frutos e verificada a correlação entre a reação nesses dois estádios. Pela análise...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum spp; Resistência; Germoplasma.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362011000400021
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Reação de cultivares de alface a Thielaviopsis basicola Horticultura Brasileira
Sala,Fernando C; Costa,Cyro P da; Teixeira,Liliane de D; Fabri,Eliane G; Blat,Sally F.
A alface é a folhosa de maior importância no Brasil. O presente trabalho visou determinar a reação de cultivares de alface à murchadeira provocada pelo fungo Thielaviopsis basicola, na fase juvenil. Um experimento foi conduzido em casa-de-vegetação em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 37 x 2 (cultivares, com e sem inoculação), com três repetições. Mudas com 30 dias foram transplantadas para bandejas de 128 células preenchidas com 1/3 de substrato colonizado com 7,5 x 10(5) conídios/g de substrato. Logo após o transplante, inoculou-se 3 mL de suspensão de esporos de concentração 2 x 10(6) conídios/mL, próximo ao colo de cada planta. A reação do hospedeiro ao patógeno e sua avaliação foi realizada utilizando escala de nota de 1...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactuca sativa L.; Chalara elegans; Podridão negra das raízes; Tipos varietais de alface.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362008000300021
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Torulaspora globosa: rhizosphere yeast promoting lettuce growth on seedlings and under field conditions Horticultura Brasileira
Cabrini,Paloma G; Sala,Fernando C; Magri,Márcia M Rosa.
ABSTRACT Among soil microorganisms, one group stands out as beneficial to agricultural activities: a plant growth-promoting rhizobacteria (PGPM). These microorganisms support plants through phytohormone production, nutrient provision and plant health maintenance. Among these PGPM, yeasts have a high potential, which is still not very well known.This study aimed to evaluate the effect of inoculation with the rhizosphere yeast Torulaspora globosa (strain 5S55) on development of lettuce (cv. Crocantela). The first research consisted of inoculating seeds with yeast (100 cells/seed), and inoculating seeds, 7 and/or 15 days after emergence (DAE) (1x106 cells/plant). The second one consisted of transplanting seedlings from the first experiment to field....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactuca sativa; Plant growth promotion; Biostimulant; Cv. Crocantela.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362019000300266
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Validação de marcadores moleculares associados à pungência em pimenta Horticultura Brasileira
Pereira,Ítalo S; Barreto,Fernanda Z; Balsalobre,Thiago WA; Sala,Fernando C; Costa,Cyro P; Carneiro,Monalisa S.
A pungência em frutos de pimenta do gênero Capsicum, devido à presença de capsaicinóides, é uma das características mais atrativas e muito valorizadas pela culinária mundial. Neste trabalho, objetivou-se validar e avaliar a eficiência de predição dos marcadores moleculares pun1¹, pun1³ e o SNP identificado pelo método tetra-primer ARMS-PCR para a determinação de pungência em acessos de Capsicum spp. Trinta e seis acessos do Banco de Germoplasma da Universidade Federal de São Carlos foram avaliados através de análises sensoriais (em frutos maduros) e moleculares para pungência (na fase de plântula através da extração do DNA em folhas). Os marcadores SNP ARMS-PCR, pun1¹ e pun1³ foram usados na avaliação molecular. Os resultados mostram a eficiência desses...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum spp.; SNP; Melhoramento genético; Seleção..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000200009
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Volume of cells on trays influences hydroponic lettuce production Horticultura Brasileira
Lima,Tiago JL; Gazaffi,Rodrigo; Ceccherini,Guilherme J; Marchi,Luana; Martinez,Marcela; Ferreira,Camila G; Sala,Fernando C.
ABSTRACT Lettuce seedlings used on hydroponic cultivation (NFT) are usually produced in trays with small volume, requiring two transplants: from tray to nursery and then to the definitive place. The aim of this study was to verify lettuce performance under NFT system, using seedlings produced in trays with several cell volumes (50, 40, 35, 31, 30, 29, 27, 20 and 10 cm³ cell-1). The tray volumes are considered treatments. The experimental design was completely randomized blocks, with four replicates. Seedlings were transplanted directly to the definitive profile, except those ones produced in 10 cm³ cell-1. Two harvests were performed, at 22 and 29 days after transplant (DAT). We evaluated number of senescent leaves, total number of leaves, shoot fresh...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactuca sativa; Seedlings; Tray; Soilless cultivation; Hidroponic.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000300408
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Yield and quality of curly kale grown using organic fertilizers Horticultura Brasileira
Verruma-Bernardi,Marta R; Pimenta,Daniella M; Levrero,Gabriel RR; Forti,Victor A; Medeiros,Simone DS de; Ceccato-Antonini,Sandra Regina; Covre,Elizabete A; Ferreira,Marcos D; Moret,Raissa; Bernardi,Alberto CC; Sala,Fernando C.
ABSTRACT Kale is a vegetable that has high nutrition content, and balanced fertilization is essential to ensure high yield and quality of agricultural products. Curly kale, less known than regular leaf kale, is a new possibility for consumption. However, little is known about the influence of the type of fertilization on nutritional characteristics. This study aims to evaluate the influence of using organic fertilizers on the productivity, microbiological, and physico-chemical characteristics of Darkibor hybrid curly kale. The treatments consisted of three sources of organic fertilizers, one of organomineral fertilizer, and the control (without fertilization). The highest productivity was observed for kale that was treated with fertilizer in the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brassica oleracea var. acephala; Minerals; Post-harvest; Color; Weight loss.
Ano: 2021 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362021000100112
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